|

Voldtægt på flagermus

Når jeg kører rundt i landet får jeg hørt en hel del radio. På den måde er mit hoved efterhånden blevet fyldt med unyttig information. Men i dag fik jeg tilføjet noget nyt.

Flagermus går i hi om vinteren. De gemmer sig først og fremmest i kalkminer og andre huler, hvor temperaturen ikke kommer alt for langt ned, og hænger de så og nedsætter deres stofskifte (sikke en hobby!). Deres hjerterytme går fra 200 slag i minuttet ned til 2-3 slag! Er de først kommet ned i gear, tager det et par timer at komme i gang igen.

Og det skal de faktisk. For vinteren er nemlig også tiden for parringen. I løbet af den mørke og forholdsvis kolde tid vågner hannerne op og udvælger sig en hun eller flere. Og så bliver der ellers parret rundt omkring i hulerne. Men da selve parringen tager væsentligt mindre end 1 time, er det hele altså overstået inden hunnen når at vågne. Og det må da kaldes en voldtægt…

Skulle man forvilde sig ind i en af disse flagermusehuler i løbet af vinteren, så lad være med at forstyrre flagermusene. Hvis de bliver vækket og derved kommer op i omdrejninger igen, så kan de på få minutter forbrænde en mængde fedt der i dvaletilstand kunne holde dem i live i flere uger!

Similar Posts

2 Comments

  1. Ja, jeg kender det godt!
    Jeg ved at der på en af polerne lever en kakerlak der er så tilpasset kulden at den dør af varme hvis man holder den i sin hånd!
    Fuldstændig unyttig – og dog – for du fik da et blog indlæg ud af det! 🙂
    Mette

  2. Det var jeg ikke klar over – men jeg ved dog at en kakkelak kan overleve i ugevis efter at de har fået hovedet skåret af! Men de kan heldigvis ikke gro et nyt hoved, så de dør på et eller andet tidspunkt…

Comments are closed.