Ups – min harddisk er tom?

Jeg skulle bare lige gøre min computer klar til Windows 7, men pludselig var begge harddiske tømt for indhold – det kan jo ske for selv den bedste…   :o)

Advarsel: Indholdet i dette indlæg kan for nogle virke temmelig nørdet – beklager at I ikke har mere viden!  ;-)

Forhistorien: Windows Vista skal ud

Nu har jeg levet med Windows Vista siden jeg fik ny pc for et par år siden. Det var ikke helt frivilligt, for jeg var jo nødt til at sætte mig ind i systemets fordele og ulemper. Jeg har fundet begge dele, men ulemperne var nu altså størst. Af samme grund kører både min bærbare og min arbejds-pc Windows XP stadigvæk.

Men der lurer nye toner i horisonten: den nye Windows 7 er på vej og som forhandler har jeg allerede fået et eksemplar til installering.

Jeg har tænkt mig at installerer den på min hjemme-pc først. Det eneste seriøse den efterhånden biver brugt til, er redigering af mine fotos; og dem har jeg i tryg forvaring på backup. Så kan jeg drage nogen erfaringer inden det går ud over de nødvendige maskiner.

Jeg vil teste, hvordan en opgradering fra Vista går. Der kan ikke opgraderes fra XP, så de to andre maskiner skal startes fra scratch.

Men en sådan opgradering er altid lidt af et vovestykke, derfor forsøger jeg at gøre tingene så enkelt som muligt.

Det indebar i første omgang en tur med Windows 7 Upgrade Advisor Beta for at fange eventuelle inkompatible programmer eller drivere på forhånd. Der var kun et enkelt – defragmenteringsprogrammet PerfectDisc krævede en opdatering – så det var hurtigt overstået.

Derefter skulle der ryddes op i partitionerne på mine harddiske. Jeg har lavet en del eksperimenter, og det betyder blandt andet at de to harddiske er delt i henholdsvis 2 og 3 partitioner – og den nuværende Windows-installation lå ikk engang på den første…

Så der skulle repartitioneres. Data blev flyttet til de dele, der skulle overleve og jeg satte partitioneringen i gang.

Partitionering eller partitions-jording?

Et kvarters tid senere – der skulle lige laves noget kaffe – kiggede ind til dyret og se: en dialogboks var dukket op i den smukke dos-brugerflade.

“Partitioning failed due to an error”…

Tak for kaffe – det var jo ikke så godt. Og slet ikke særlig beskrivende, det kunne betyde alt fra at være tilbage ved udgangspunktet til det rene ragnarok!

Det viste sig at være det sidste. Da jeg startede maskinen kunne den intet finde: intet styresystem, ingen partitioner, ingen harddiske.

For bare nogle få år siden ville jeg være gået i ekstrem panik på det her tidspunkt, men nu har jeg jo efterhånden reddet en del maskiner, hvor fremtidsudsigterne bestemt ikke så gode ud, så jeg tænkte bare: ” Nå, det skulle så ikke være så nemt.”

Et nræmere eftersyn med diverse dos eller linux-baserede værktøjsprogrammer viste at det kunne lade sig gøre at redde de fleste data umiddelbart. C-drevet knne genskabes uden problemer og med lidt fik jeg fjernet resterne af en boot-manager. Den blev nemlig temmelig forvirret af, at der ikke længere var nogen partition 2 på den første hardisk – den, der tidligere havde indeholdt operativsystemet.

Nu kunne jeg starte op uden problemer. Men harddisk 2 var stadig ikke-eksisterende. Windows så den bare som en harddisk med en extended partition uden indhold.

Inden jeg kastede mig over disk 2, blev disk 1 repartitioneret så al pladsen nu bliver brugt til system-drevet C: med styresystem og programmer. De 250 Gb burde holde til et stykke tid…

Genskabe data fra mislykket repartitionering.

I første omgang fik harddisk 2 skruet lidt tilbage i tiden, så jeg kunne begynde at genskabe data. Den var gået i stå efter at have lavet første del af repartitioneringen, der bestod i at udvide delen med de resterende 90Gb, der af en eller anden mærkværdig grund ikke tidligere havde været i brug. Så der var ikke sket nogen ændringer i forhold til eksisterende data.

Teoretisk set burde det være nemt at genskabe data – de var der jo stadig, det var kun indholdsfortegnelsen der manglede.

Jeg prøver i første omgang med værktøjer fra O&O, men det er altså smartest i sutuationer hvor skaden er meget større. I et hele tilfælde blev det ganske enkelt alt for kompliceret. Så efter 3 scanninger á lidt over tre timer droppede jeg dem som løsninger.

I stedet blev det GetDatBackNTFS, der fik lov at klare opgaven. Den fandt relativt hurtigt (ca. 30 min) 125Gb data, den kunne genskabe. Et så billigt program kan altså redde een fra rigtig mange kritiske situationer!

Men nu kan man jo ikke bare genskabe oven i det eksisterende. Man risikere at ødelægge de data, man vil genskabe. Så jeg måtte finde en ekstern harddiske med plads til de genskabte data.

Den enste jeg har i huset havde plads til 120gb, så der måtte lidt finpudsning til. Ud røg et par gamle iso-filer, så jeg sikkert rimeligt let kan genskabe. Og så kunne den få lov at gendanne i hobetal – det tog lige en nats tid.

Da jeg havde kontrolleret det genskabte og godkendt resultatet, var der bare tilbage at slette de nuværende partitioner på harddisk 2 og lave en enkelt stor. Den blev formateret og data kopieret over fra usb – det tager lige lidt tid…

Nu er vi så langt: 2 harddiske á 1 partition, alt er defragmenteret, unødvendige og problematiske programmer er slettet – klar til opgradering til Windows 7!

(men først skal jeg spille lidt for jeg er ikke helt overbevist om, at alle mine spil vil virke under Windows 7…)

Similar Posts