Nobackup2
|

Min første pc – genoptryk

Da jeg for nylig var ved at gennemgå nogle gamle disketter, fandt jeg nedenstående beretning. Det handler om indkøbet af min første pc – ikke den første computere, for jeg havde haft fingre i flere forskellige andre systemer inden da. Blandt andet en model, hvor man selv skulle lodde komponenterne på bundkortet!

Det er lidt svært for mig at tidsfæste det, dokumentdatoen holder i hvert fald ikke. Den er kopieret over på det nuværende medie langt senere. Men et godt bud ville være i begyndelse af 90, måske ’92.

Historien om Sir Edward

eller “Hvordan man køber brugt”

Jeg mødte en flink mand, der ville sælge mig sin XT’er for 6000,- kr, og da det svarede til, hvad mit budget tillod mig, slog jeg til. Handlen foregik igennem en forretning og desværre afslog jeg en 6 måneders garati-ordning mod at betale forhandleren 600,- kr. Computeren – eller Sir Edward, som den hurtigt blev døbt pga. en enestående personlighed – var/er udstyret med 8088/10 MHz CPU, 640 kb RAM, 31 Mb harddisk, Hercules skærm, 3½” og 5 1/4″ drev. Vi arbejdede godt sammen i ca. en måned, så startede alt det sjove.

Først sprang skærmen. “Ping”, sagde den – og så forblev den ellers sort. Efter at have opgivet at finde en god, brugt skærm, købte jeg en ny hos førnævnte forhand­ler for knap tusinde kroner. Så gik der noget i stykker på skærmkortet, så skærmen ikke kunne vise danske bogstaver og lignende specialiteter. Heldigvis kunne det klares med et brugt skærmkort til 125,- kr – troede jeg, for det viste sig at det gamle kort også indeholdt ur og styringen af diskette-drevet. Så jeg måtte samtidig investere i et Multi-I/O-kort til endnu 125, – kr.

Derefter levede vi lykkeligt sammen i et par måneder, så røg den nye skærm. Billedet skrumpede pludseligt ind og blev til en lille bitte lysende prik midt på skærmen. Der var dog stadig garanti på min dyrt indkøbte skærm, så den af­leverede jeg blot hos forhandleren. Klog af skade tog jeg imod hans tilbud om en låne-skærm indtil min egen kom tilbage fra reparetionen, og det kom jeg ikke til at fortryde. Det tog nemlig knapt et halvt år plus omkring tyve telefonopringninger til  forhandler, værksted og grossist, før min egen skærm kom tilbage i funktionsdygtig stand.

I mellemtiden havde jeg haft mit tastatur skilt ad i små-stykker, fordi computeren kom med den alarmerende melding: “WARNING: KEYBOARD ERROR!”. Det viste sig senere at være en løs forbindelse i stikket, men nu er mit tastatur dog rent. Det er utroligt, hvad man kan finde af nullermænd under sådan et par knapper. Omkring samme tid begyndte min harddisk at frembringe “Bad sectors” i massevis. Da de efterhånden fyldte en betydelig del af den noget trange plads, besluttede jeg mig for at prøve en ‘low-level-‘ eller grund-formattering. Efter at have læst i forskellige blade om ‘kald af en BIOS-rutine’ og ‘grundformattering i adresse C400:1240’ besluttede jeg mig for at finde en pirat-kopi af et program der kunne klare det. Og med den hjælp gik det let og smertefrit.

Så indtraf katastrofen! Sir Edward nægtede at foretage sig noget som helst andet end at hakke et par gange med harddisken og tænde lampen mærket ‘power’, når man tændte på kontakten. Så var gode dyr rådne. Efter at have haft næsen nede i diverse bøger og blade, bestemte (!) jeg mig til at det måtte være BIOS’en det var galt med. Jeg købte en brugt BIOS (25,- kr) og satte den i. Desværre vendte jeg den forkert og det medførte altså at den blev slettet, da jeg tilsluttede strømmen. Jeg gik den lange vej til en anden forhandler (man har vel sin stolthed), og indkøbte et styks BIOS-eprom. I soklen – den rigtige vej – på med strømmen, – og Sir Edward vendte tilbage til livet.

Sir Edward er nu ved at være gammel og forældet, men min pengepung kan ikke klare en investering i en nyt computer, så vi humper afsted sammen. Der er igen begyndt at komme ‘bad sectors’ på harddisken, meldinger om ‘keyboard error’ og ofte sætter han ganske enkelt ud. Så jeg har lært at gemme arbejdet ofte; under skrivningen af denne artikel, nåede han f.eks. at stoppe tre gange. Men som sagt så klarer vi os glimrende, og vi bliver sikkert sammen selvom jeg skulle få råd til en ny, for med hans stædige personlighed bliver han temmelig svær at sælge, hvis jeg altså skal have samvittigheden iorden.

Nu skal ovenstående ikke tages som et udtryk for, at jeg har fortrudt mit brugt-køb. Alle disse problemer har givet mig en indsigt i og viden om computere som kun få har. Hvor mange computerejere tror I har haft deres computer åbnet et par gange om dagen, har haft dem skilt af til mindste deltalje?

Næh, Sir Edward har lært mig mere end selv det bedste informatik-kursus kunne have gjort. Men har man ikke lyst til at prøve alle disse ting, bør man tænke sig godt om og søge råd og vejledning inden man køber brugt!

Den næste pc?

På samme disc fandt jeg også et Wordperfect-dokument(!) med denne tabel, måske et indlæg i mine overvejelser om den næste pc.

CPU Clock­frek­vens RAM HD Drev Grafikkort Skærm Tilbehø­r Pris For­hand­ler
386SX 25 2 Mb 60 Mb, 19 ms 1,44 VGA (800x­600), 256 kb 14″ mono VGA MiniTo­wer: 150,- 7156,- incl CPU
386SX  25 2 Mb 85 Mb, 17ms 1,44 S-VGA, 1024×768, 1 Mb 14″ North­man S-VGA, farve Se oven­stå­ende 9594,- incl CPU
386SX 33 1 Mb 43 Mb 1,44 VGA, 512kb 14″ VGA, farve Incl Low­Noi­se 7031,- incl Lavpris bu­tik­ken
386SX 40 4 Mb 120 Mb Sea­gate 1,44 VGA 14″ mono VGA 1Mb TsengLab: 295,-Dos5.0 + Win 3.1 UK: 945,- 8493,- incl UniPro
386SX 33 4 Mb 130 Mb, 19ms 1,44 ET4000 S-VGA 1 Mb 14″ S-VGA Dos 5.0 + Win 3.1 DK: 745,- 9331,- incl Ware­hou­se Data
386SX 33 4 Mb 100 Mb, 16ms Sea­gate 1,44 S-VGA 512 kb 14″ SVGA mono   7318,- incl Alcotini
                   
                   
                   

Similar Posts