Videoblogs fanger mig ikke
Det er efterhånden mere og mere almindelig, at der bliver blogget på video fremfor på skrift. Beklager, det duer altså ikke for mig. Men flere andre burde faktisk også afholde sig fra det, for det er ikke uproblematisk at lægge beslag på brugernes fulde opmærksom med både lyd og billede.
Jeg holder af at læse blogs. De giver mig information på en lettilgængelig måde, jeg lærer af andres erfaringer eller mine holdninger bliver vurderet i forhold til andres.
Det jeg bedst kan lide ved blogs – og aviser for den sags skyld – er at jeg kan skimme teksten relativt hurtigt, og så vende tilbage hvis noget af det har interessant nok.
Det kan jeg ikke med en videoblog.
Der er jeg tvunget til at sidde tilbagelænet og følge med, eller i hvert fald lytte til indlægget. Og jeg har svært ved at lave ret meget andet imens jeg lytter.
Derudover er skrevne indlæg gerne bearbejdet. Der er brugt lidt tid på at overveje, måske flytte lidt rundt på rækkefølgen. Videoblogs har en tendens til at være indspillet i en køre, som oftest endda uden nogen redigering overhovedet.
Så kære bloggere, hvis ikke I har gjort jeres talestrøm til et varemærke, gider at bruge tid på at redigere eller hvergang kan holde jeres publikum tryllebundet med jeres fantastiske retoriske evner – så lad være!
Det er ikke lettere at lave videoblogs end skrevne blogs, tværtimod. Og hvis I tror noget andet, så er det totalt respektløst overfor de brugere I forventer skal spilde deres tid på jeres indlæg.
Et par gode råd til de insisterende
Skulle du alligevel, på trods af min anbefaling, kaste dig ud i at producere videoblogs, så får du lige et par gode råd med på vej ud af døren.
Det er åbenbart ALT for nemt at få fat i et kamera og stille sig an. For mange laver indslag i en elendig kvalitet, gerne med vidvinkel og snotten helt oppe i kameraet – det ligner mere en dyrefilm end et interview.
Jeg gider ikke sidde at kigge på folk der ræser rundt med håndholdt kamera i egen hånd, mens de snakker løs. Jeg stiller ikke krav om HD og fotografuddannelse, men tag lige et kritisk blik på jeres egne optagelser inden I belemrer os sagesløse brugere med dem.
Vær en smule kreativ, brug et stativ eller en fotograf, og tænk over hvad baggrunden indeholder – altså hvad der er bag dig. Det kan løfte indlægget op over det banale.
Forbered dig! Tænk over hvad du vil sige, i hvilken rækkefølge skal det falde, hvilke sproglige billeder kan du bruge til at understøtte. Og tænk over, om det nu også er interessant for andre end dig selv. Du skal ikke spilde dine fans tid ret mange gange, før de ikke gider at se på de fjæs…