Kan man straffes uden retssag?
Der var engang et lille land, hvor man var uskyldig indtil det modsatte var bevist. Der var altså nogen der overfor en domstol skulle bevise at man havde gjort noget galt, før man kunne dømmes for det.
Så fik det lille avis – både skrevne og på tv – og så kunne man godt sladre om, at nogen havde gjort noget forkert uden at man behøvede at skulle bevise det overfor en domstol. Problemet var bare, at så var det befolkningen selv der valgte straffen. Og den kunne være meget forskellig alt efter om man nu syntes det var synd for staklen – eller det bare var et dumt svin.
Så fandt man heldigvis på at man da bare kunne give “administrativ straf”. På den måde kunne man bare lade en embedsmand udfylde en hel masse papirer, og så kunne man uddele en straf uden problemer. Faktisk behøvede man kun i vage vendinger at fortælle om, hvad ofret havde gjort galt. Man skulle slet ikke være konkret.
Pludselig kunne man udvise uønskede personer blot med den begrundelse at de var: uønskede!
Alle embedsmændene var glade og politikerne smilede tandsmil fra øre til øre, for det her var der vælgere i.
Men en enkelt embedsmand, der oprindelig var jurist, havde ikke nået at modtage den fulde omskoling til administration. Og han kom i tanke om noget der hed lovgivning. Og i den lovgivning stod der, at man ikke bare kunne udvise folk på må og få. Der var faktisk love for, hvad man måtte udvise personer til, administrativt eller ej.
Så nu kunne den administrativt udviste ikke smides ud, og så måtte man slippe ham fri. Politikerne blev rasende (for den slags koster vælgere) og harcelerede over, at man da ikke bare kunne lade skurken gå fri. Men skurken var jo uskyldig, for det modsatte var aldrig blevet bevist.
Jo, det er ganske vist: kejseren havde slet ikke noget tøj på!