|

Vi skal lave prototyper

Der har i de senere år været udbredt panik over de mange arbejdspladser der udskibes til andre lande: først tekstilindustrien, så værfterne og senest slagterier har fyret store mængder arbejdere, for i stedet at ansætte flere i produktionen i lande, hvor lønnen er lavere. Se det i øjnene: Danmark skal ikke længere leve af løntung industri – vi skal lave prototyper!

Uanset om det handler om biler, medico eller landbrug, så skal vi væk fra tankegangen om, at Danmark er et industriland, der har store og tunge fabrikker, hvor arbejderne kan stå ved samlebåndet og yde deres for landet velstand. Den tid er forbi, det er et glorificeret billede af en fjern fortid.

Vi skal i stedet fokusere på at fremstille prototyper, forædle produkter. Det er ganske rigtigt et videnssamfund,men det bliver ikke uden arbejdere og håndværkere – prototype-fremstilling kræver lige præcis den type mennesker som vi har masser af: arbejdere, der kan tænke selv.

Vi har en bilproduktion i Danmark. Den er ikke særlig stor, men i stedet er den exceptionel, fantastisk og unik. Zenvo ST1 er en supercar, der måske ikke har nogen glorværdig historie med masser af berømte forfædre som Ferrari eller Bugatti har det, men det er stykke ingeniørkunst der vil gøre en oliesheik misundelig.

B&O har formået at sætte sig selv på landkortet ved at bruge eksisterende teknik med enkelte forbedringer, men stoppet ned i så lækkert design, at man gladeligt betaler det firedobbelte af, hvad et funktionsmæssigt tilsvarende produkt koster.

På samme måde skal vi fremstille vacciner, forædle landbrugsprodukter, opfinde bølgeenergi-maskiner osv. Ikke stor produktion, men i små oplag. Og så sælge licensen, eller lade storproduktionen udføre i lande, hvr det kan lade sig gøre at producere med lavere omkostninger.

Prototyper er vejen frem for Danmark, krisetid eller ej.

Similar Posts