Har vi glemt at opdrage gentlemen?

Jeg har i en længere periode hørt unge kvinder klage over de unge mænd. De har ingen manerer!

Selvfølgelig kan de spise med kniv og gaffel (de fleste i hvert fald), men mange af de dyder, der før definerede en gentleman, er nu ganske forsvundet: Holde døren for kvinder, trække stolen ud for sin borddame og den slags.

Hvor er det blevet af?

Tager de unge kvinder på ferie i syden, så findes både gentlemen og romantisk flirtende mænd i stor stil.

Jeg kan ikke lade være med at tænke på, om vi i vores kamp for ligestilling og mod chauvinisme i stedet har givet køb på disse helt almindelige høfligheder. Måske er de unge mænd ganske egoistiske og helt reelt mener, at de selv er vigtigst – men jeg tror det ikke.

Jeg tror snarere det er et spørgsmål om, at vi i opdragelsen ikke har brugt den nødvendige tid på at lære dem disse basale færdigheder.

Det handler om gensidig respekt

Ligestilling er under alle omstændigheder en svær balance. Skal der positiv særbehandling til eller ej? Er lige behandling lig med ligestilling?

Betonfeministerne har skåret ind til benet og efterladt nogle ar, som vi nu kæmper med at komme udenom. De fleste diskussioner om ligestilling ender i mudderkast og beskyldninger om sexisme, mansplaining og det, der er værre.

Men i bund og grund handler det om respekt mellem mennesker. Har man respekt for andre mennesker, bliver den gensidige kommunikation på et ligeværdigt plan igen muligt. Og den respekt bliver ikke mindre af, at manden er en gentleman: holder døren, trækker stolen ud og insisterer på at betale regningen første gang. Og uden at der derved indgås en kontrakt om efterfølgende seksuelle ydelser…

Hvad mener du, har vi tabt en generation gentlemen på gulvet?

Similar Posts